M e M talk ∝ Hoe beleef jij Valentijsdag

Het is al weer bijna zo ver; 14 februari is het Valentijnsdag. En wij zijn wel benieuwd hoe, en of jij dat viert. Hier op de redactie wordt er nogal lauw gereageerd op het hele concept, maar we weten zeker dat dat niet voor iedereen geldt! En natuurlijk zitten ook wij toch wel stiekem de hele dag bij de brievenbus te wachten op een mooie kaart. En wat doe jij? Ga je lekker met je lief uit eten? Regel je een verrassings-ontbijtje? Of ben je tot over je oren, maar wel heel stiekem verliefd op iemand en ga je nu anoniem die liefde uiten? 

De geschiedenis van Valentijnsdag is best ingewikkeld en daar zullen we je dan ook niet uitgebreid mee vervelen. In het kort komt het er op neer dat er meerdere verklaringen zijn. Zo schijnt er een link te zijn met één of meerdere (misschien wel veertien) heilig verklaarde martelarten uit het vierde eeuwse Rome die Valentinus heetten, maar andere bronnen vertellen dat Valentijnsdag een afgeleide is van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia werd op 15 (!) februari gevierd ter ere van de vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Het feest werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven. Hier werden volgens het verhaal de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren deze twee jonge mensen dan elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden en verving men Lupercalia door Valentijnsdag. De derde verklaring wijst naar een Brit  genaamd Geoffrey Chaucer die in 1382 in "Parliament of Foules" een gedicht schreef voor het verlovingsfeest van Koning Richard II van Engeland met Anna van Bohemen (Anna van Luxemburg):

"For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make."

(For this was Saint Valentine's Day, when every bird cometh there to choose his mate.)

Pas aan het einde van de Middeleeuwen wordt de dag steeds meer geassocieerd met de liefde en in de 15de eeuw gaan mensen deze liefde uiten door elkaar te verwennen met bloemen, een wenskaart of lekkernijen. Dit was wel voorbehouden aan de rijkere mensen; niet iedereen kon zich zulke uitspattingen veroorloven. Hoe het ook zij, het is een beetje onduidelijk en het is pas sinds de jaren '90 dat deze dag ook in Nederland zo uitgebreid en commercieel gevierd wordt. Toch is het echt een dag die met de liefde verbonden is en ook mogelijkheden biedt voor hopeloos verliefde mensen om nu dan toch eindelijk hun geheime liefde te verrassen. Spannend!!!!!