Lees mee met Anna's emotionele achtbaan

Jeetje, wat een emotioneel en pakkend verhaal. Anna deelt met jullie haar verhaal over haar reis van het niet zwanger kunnen worden, het stranden van haar eerste relatie, naar het per ongeluk zwanger zijn, de kraamtijd en de dagen erna en hoe het nu met haar gaat. De komende maanden (4x) verschijnt Anna haar verhaal op Moeders en Meer. Lezen jullie met haar mee?

“U kunt niet op een natuurlijke manier kinderen krijgen”. Deze woorden van een gynaecoloog uit het MCL hoor ik nog vaak in mijn hoofd als ik naar mijn twee prachtige dochters kijk. Destijds betekenden deze woorden een angstdroom van hormoonbehandelingen, IVF, ziekenhuisbezoeken en veel, héél veel stress. Mijn toenmalige vriend vond het allemaal niet zo’n probleem: “Ach we worden ook wel gelukkig zonder kinderen”, zei hij.

Met de pil was ik al een tijdje gestopt voordat ik bij de gynaecoloog aanklopte. Mijn menstruatie bleef weken, meestal maanden achter elkaar uit. Toen rees al snel de vraag: hoe zit dat dan met mijn vruchtbaarheid? PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) was de diagnose, een aandoening die maar liefst 1 op de 10 vrouwen treft. Het houdt in dat er cystes op de eierstokken zitten en er een overproductie van mannelijke hormonen plaats vindt. Daardoor is er sprake van verminderde vruchtbaarheid. “Maar, er gebeuren toch ook wonderen?”, bracht ik er nog tegenin, maar de gynaecoloog was heel duidelijk: “Daarom heten ze ook wonderen”. Ik voelde me de onvrouwelijkste vrouw ever na dit nieuws. Voorbehoedsmiddelen gebruikten we niet meer, want dat was toch niet nodig. 4 jaar gebeurde er ook niks, geen zwangerschap, en toen was de relatie ook voorbij.

Herken jij je in de bovenstaande situatie? Kunnen wonderen ook werkelijkheid worden? Lees het volgende maand in Anna vertelt.

 

(Om privacy redenen is in dit verhaal niet Anna's echte naam gebruikt)