Eigenlijk al tijdens je zwangerschap is dit iets om over na te denken. Kinderopvang.

Want hoe gaan jullie dit straks regelen als je beide werkt? Misschien gaan jullie beide of één van beiden minder werken. Of juist niet en blijft alles zoals het was voordat jullie ouders werden. Als dit financieel gezien een optie is, hou dan ook vooral rekening met de mogelijkheid van ouderschapsverlof. Meestal is dit verlof onbetaald (behalve bij de overheid), maar hoeft er gedurende het verlof niets in je contract gewijzigd te worden en kun je toch minder uren werken. Hoe het ook zij, als jullie allebei werken heb je opvang nodig. Om je heen hoor je vast verhalen van Pake's en Beppe's, of Opa's en Oma's die altijd klaar staan om op te passen, maar de vraag is natuurlijk of je die wel met de opvang van jouw kinderen wilt belasten. Misschien is één dag in de week en mogelijkheid en vul je de andere dagen op een andere manier in.

Maar kies je dan voor een kinderdagverblijf (crèche), gastouder of voor bijvoorbeeld een oppas aan huis? En zijn er ook wachtlijsten of kan jullie kindje er per direct terecht? Het is een beetje laat om hier op de dag na je verlof over na te gaan denken. Het is dus belangrijk om dit samen al tijdens je zwangerschap te bespreken en ook de criteria te benoemen waar jullie je goed bij voelen. Daarbij kun je denken aan:

  • de regels en gewoonten voor brengen en halen
  • eten en drinken
  • het dagritme
  • de ruimte waarin de opvang zich bevindt, zowel binnen als buiten
  • de speelmaterialen
  • de samenstelling van de groepen; op leeftijd of alle leeftijden door elkaar
  • welke activiteiten worden er ondernomen
  • is er aandacht voor spelen en leren?
  • hoe is de omgang met de kinderen
  • is er aandacht voor taal; wordt er veel gepraat met de kinderen, worden er boekjes gelezen?

Dit zijn allemaal zaken waar je op kunt letten als je gaat kijken bij een kinderdagverblijf. En als je twijfelt, ga dan vooral nog een keer kijken en neem de sfeer goed in je op. Het allerbelangrijkste zijn de mensen die er werken en hoe zij met je kind om gaan. En heb je gekozen, maar voelt het toch niet goed? Ga dan het gesprek aan en zoek eventueel een andere mogelijkheid.

De keuze tussen een kinderdagverblijf, een gastouder of een oppas aan huis is een lastige en vooral afhankelijk van jullie persoonlijke voorkeur. De groepen op een kinderdagverblijf zijn vaak groter, waardoor je kind meer vriendjes kan maken en de sociale interactie groter is. Ook zijn er meerder leidsters aanwezig, die elkaar kunnen controleren. Een gastouder is intiemer, het lijkt meer op thuis en de opvang is vaak wat flexibeler. Opvang aan huis is natuurlijk helemaal luxe en vaak financieel interessant als je meerdere kinderen hebt.

Een heleboel om over na te denken dus en zeker geen gemakkelijke keus. Succes!