Je kind is er klaar voor. Fietsen!

We gaan fietsen zonder zijwieltjes. Hoe pak je dit aan?

Sommige kinderen zijn er sneller klaar om zonder de zijwieltjes te fietsen dan andere. Daardoor verschilt ook de leeftijd waarop het kind zelfstandig en zonder zijwieltjes leert fietsen. Het ene kind is 3 jaar terwijl het andere kind pas zonder die zijwieltjes fietst rond het zevende jaar.

Soms duurt het een paar uur, maar soms ook weken voordat je kind zonder zijwieltjes fietst. Geduld en vertrouwen, daar draait het grotendeels om in dit proces. En luister naar je kind. Stop zodra het echt niet wil en probeer het later nog eens. Forceer het vooral niet, fietsen moet leuk blijven.

Het gaat niet alleen om de motoriek, maar ook om zelfvertrouwen van je kind. Jij kunt hem of haar helpen met het vergroten van dit zelfvertrouwen door te laten voelen dat je er voor hem bent. Dat je hem altijd opvangt als hij valt. En dat je in hem gelooft.

Daarnaast speelt motivatie, geduld, de lengte van het kind en het evenwichtsgevoel een rol.

Als ouder voel je wanneer je kind er klaar voor is. Samen ga je dan aan de slag.

Waar let je op?

  • Een kleine fiets. De kinderen moeten met hun voeten bij de grond kunnen.
  • Heeft het kind nog wat last van het evenwichtsgevoel dan is een loopfiets een goede optie. Zo zijn ze toch al heel goed bezig met balans, maar worden ze niet afgeleid door de trappers. Kinderen zijn namelijk vaak geneigd om tijdens het fietsen naar hun trappers te kijken. Terwijl vooruit kijken toch echt best belangrijk is!
  • Probeer het eerst eens met het weghalen van 1 zijwieltje.
  • Als je kind er klaar voor is verwijder je vervolgens beide zijwielen. Houd je kind eerst nog vast achter bij het zadel. Daarmee geef je het kind ook zelfvertrouwen. Zodra je voelt dat het kind zijn evenwicht onder controle heeft laat je kleine stukjes los, wat je erna verandert in steeds langere stukken los fietsen.

Denk vooral niet dat je nu al klaar bent. Je kind kan inmiddels dan wel los fietsen, maar we moeten ook nog leren stoppen!

  • Vertel jouw kind dat als je wilt stoppen er één been op de grond gezet moet worden. Meestal is dit ook nog even oefenen.
  • Maak van het leren remmen een spelletje. Doe dit zodra de tijd hier rijp voor is. En dat zie en voel je snel genoeg.

Opstappen - fietsen - remmen - afstappen.

Je kind kan fietsen! Denk aan de veiligheid van je kind. Een vlaggetje aan de fiets is een kleine moeite en hierdoor is jouw kind beter zichtbaar in het verkeer. Schaf eventueel een fietshelm aan i.v.m. de valpartijen.