Samen met je kind een boek lezen.

Het is gezellig, een momentje voor jullie samen en ook nog leerzaam. Hieronder vind je verschillende boeken die je samen met je kind kunt lezen. In samenwerking met bibliotheek Grou zullen we elke maand leuke nieuwe boeken presenteren. 


4 - 10 jaar


Een 7-jarige jongen (ik-figuur) woont bij zijn oma. Zij weet alles over heksen. De jongen komt per ongeluk midden in een heksencongres terecht. Hij wordt veranderd in een muis en beleeft fantastische avonturen. Vanaf ca. 10 jaar.

 


Midden in de nacht wordt Sofie door een grote vriendelijke reus meegenomen naar Reuzenland. Samen binden ze de strijd aan met de mensenetende reuzen. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar. 

 


Pluk woont op het zolderkamertje van de Petteflet. Hij is de held en de redder wanneer de andere flatbewoners en zijn dierenvriendjes in nood verkeren. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.


Omdat de mooiste vis van de zee al zijn schatten voor zichzelf wil houden, vinden de andere vissen hem niet aardig. Sfeervol prentenboek met waterverfillustraties waarop glitterende hologrammen zijn aangebracht. Vanaf ca. 4 jaar.


Voordat hij gaat slapen, vertelt Hazeltje Grote Haas hoeveel hij van hem houdt. Kartonnen prentenboek met tekeningen in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.


12+


Een titel met het woord 'anders' erin gaat vaak over een kind met een beperking of dat zich anders voelt, maar bij dit boek is de bedoeling onduidelijk. Wellicht wordt er gedoeld op de demente opa, het meisje dat met een mes zwaait of op de heimelijke verliefdheid op een vriend. Ronja en Mats zijn het al niet eens met de sloop van hun oude middelbare school, en hebben ook slechts één nacht om iets te zoeken wat Mats' opa nodig heeft om bewijs te leveren van een geheim uit het verleden. In 24 vaak korte hoofdstukken in een overzichtelijke bladspiegel wordt 21 uur afgeteld waarin niet geslapen wordt tot er een ontknoping is. Vele flashbacks en gedachtespinsels maken tussendoor, cursief gedrukt, de achtergronden van de inmiddels demente opa en hoofdpersoon Ronja duidelijk. Onwaarschijnlijk, maar spannend, met vaart geschreven, heftig en overvol ik-verhaal van een populaire schrijfster. Aantrekkelijk omslag met foto van kind achter kapotte muur, grote letters en het handelsmerk van de schrijfster, een vogeltje (symbool van liefde?) dat steeds terugkeert, ook op de schutbladen. Voor jongens en meisjes vanaf ca. 12 jaar..  

 


Op de middelbare school van Jorick gebeurt er in het dagelijkse leven niet zoveel anders dan op andere middelbare scholen, behalve dat op zijn school de conciërge wordt vermoord. Jorick kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat kijken. Het beeld van de vermoorde conciërge verlaat hem niet en de gevolgen van het vinden van een beurs op de plek van de moord doen hem belanden in de armen van Savanne, die hem probeert te verleiden. Waarom? Met welk doel? En wat heeft het drugsmilieu van The Factory met deze moord te maken? Een spannend verhaal, waarin de ontknoping uiteindelijk even voor de hand liggend als verrassend is. Los van het plot wordt er een levensecht beeld geschetst van de jongerencultuur op een hedendaagse middelbare school. Het verhaal werd geschreven met feedback van de leerlingen van klas M3c van het St-Gregorius College te Utrecht. Vanaf ca. 12 jaar.