Tsjongejongejonge, gewoon een deel van Roelie's blog niet meegekomen. En dan nog wel het deel met de nadelen.

Dus, maakten we vrolijk een deel drie. Want we willen jullie natuurlijk niet alleen de voordelen, maar zeker ook de nadelen van de wasbare luiers laten weten. Hieronder lees je dus nogmaals het laatste deel van haar blog, met voor- en nadelen deze keer!

 

 

 

 

Maarreh….wasbare luiers, is dat niet ontzettend ingewikkeld?

Zie blog, wel om eerst uit te vinden hoe en wat, maar de luier an sich niet. Er zijn zoveel varianten, je kunt ze krijgen van overbroekjes waar je zelf de luiers in moet vouwen, tot wegwerp gelijkende varianten.

En is het niet vies?

Natuurlijk is het vies, maar niet viezer dan een wegwerpluier. Bovendien heeft ze bij een wasbare luier nog nooit poep tot haar oren gehad.

Echt niet?

Bijna niet dan…

Ja en hoe moet het dan met die poepluiers?

Op het moment dat ze wat vastere ontlasting krijgen, doe je een inlegvel in de luier die dit opvangt. Deze kun je zo weg gooien. En borstvoedingspoep spoel je er zo uit. Overigens bij een plasluier kun je de inlegvellen in de wasmachine doen en nog een keer gebruiken.

Kijk dat wassen kost ook energie.

Klopt, kijk het ideaal scenario is dat baby’s vanaf de geboorte zelf naar het toilet gaan, maar dat doen de meeste niet (tenminste niet die drie van mij). Maar het produceren van wegwerp kost veel energie en er wordt bij de productie veel water gebruikt. Kijk maar eens op de site van milieucentraal (www.milieucentraal.nl) die hebben uitgerekend dat wasbaar beter is voor het milieu.

En die katoenen luiers die moeten toch ook geproduceerd worden? Kost dat dan geen energie?

Ja die moeten geproduceerd worden en ook dat kost energie. Je hebt luiers die gemaakt worden van eco vriendelijk materiaal, dat scheelt al in de milieubelasting. Een luier gebruik je drie jaar en daarna kun je hem nog voor je volgende kindje gebruiken of doorverkopen/ doorgeven. Dan wordt de luier dus nog langer gebruikt.

Maar uuhh… een zo’n luier kost al gauw zo’n 25 euro.

Zie ook hierboven, je kunt de kosten aanzienlijk drukken wanneer je ze tweedehands koopt. Bovendien is niet elke luier 25 euro. Je hebt verschillende varianten, luiers met een hydrofiel doek is goedkoper dan wanneer je de luiers hebt die lijken op de wegwerpluiers. Kijk maar eens op deze site zij doen suggesties van verschillende paketten, in prijs varierend van 60 euro tot meer dan 300 euro.

http://www.theclothdiaperfiles.nl/luieren-met-een-kleiner-budget/

En dan die was….

Tja, zie begin van de blog, die paar luiers kunnen er ook nog wel bij. Ik spoel ze eerst apart voor en daarna gooi ik de handdoeken erbij. Zo heb ik weer een mooie wastrommel vol.

Hoe zit het met de billendoekjes

Ook daar hebt je stoffen varianten voor. Ik gebruik gewoon hydrofiele washandjes.

Maar het is toch vies om de luiers na enkele dagen in de wasmachine te gooien, dat stinkt.

Ja fris is anders, maar als je ze meteen in een waszak doet, kun je ze zo in de wasmachine gooien zonder ze aan te raken.

Oké zijn er dan echt geen nadelen?

Nou ja nadelen,… Mijn dochter heeft een dikker pakket om haar billen, dus mini skinny jeans liggen niet in haar kast. Overigens heb ik nog nooit gemerkt dat mijn dochter hier last van had.

Ze moeten vaker verschoond, hoe vaak is wat afhankelijk van het systeem.

Voor de nachtelijke plaspartijen heb ik nog niet een goed systeem gevonden, dus daar gebruik ik nog een wegwerpluier van het merk Bamboo voor.

Als je een dagje weggaat, moet je de vieze luiers mee zuilen dit kan in een zogeheten wetbag, de luier is dus wel afgesloten, maar het geeft wel extra bagage.

De ene luier past goed bij het kindje de andere niet, je moet dus even uitzoeken welk merk of systeem er bij je kindje past. En natuurlijk welke bij jou.

Het echt droge billengevoel zoals bij luiers hebben ze niet.

Je kunt niet lukraak smeren met elke willekeurige billenzalf, want dit kan de vezel coaten waardoor de urine niet wordt opgenomen.

 

Verder nog iets

Zoals eerder beschreven het geeft me echt een goed gevoel als ik geen luier hoef weg te gooien. Bovendien word ik vrolijk van alle leuke kleurtjes en printjes op de luiers.

Ik zie het ook als voorbeeld voor mijn grote dochters. Mijn middelste dochter had i.p.v. een opstel een baby uitzetlijst geschreven, naast de commode, kleding en wandelwagen, prijkten ook de glazen flessen en wasbare luiers.

En het is niet of/of, je kunt ook kiezen voor de en/en variant, als je weg gaat wegwerp en thuis wasbaar.

En snap je het nu allemaal?

Ik focus me op een paar systemen en merken van luiers. Ik geloof dat ik dit allemaal aardig begin te snappen. Het voelt soms nog aan als scheikunde, maar ik kom nu na al deze maanden wel door de test, al zal het een mager zesje blijven.

 

*De genoemde sites BumaroundLiever Hip en Kaatje Katoen hebben me niet gesponsord.