Herinner jij je Roelie's zoektocht naar de beste wasbare luiers nog? Lees hier het vervolg. Met handige tips aan het eind!

Plots was het alweer juli, dochterlief alweer 7 maanden en nam ik me vier weken terug al voor om deel twee te schrijven van de blog “mijn zoektocht in wasbare luierland”. In beslag genomen door de dagelijkse zaken, zoals tonnen was draaien, valpartijen van dochterlief 1 en 2, gebroken nachten door dochter 3, kwam het er niet van. Als lezer zul je nu misschien denken, “Ja hoor ze draait tonnen was en dan wil ze ook nog wasbare luiers gebruiken?” Ik ben er deze maanden achter gekomen dat het geen noemenswaardige hoeveelheid extra werk oplevert. Net zoals een extra aardappel schillen, een extra meter stofzuigeren, of 8 boterhammen smeren i.p.v. 6; je neemt het mee in je routine. Dus ook na 7 maanden gebruik ik nog steeds wasbare luiers, afgewisseld met de compromis-wegwerpluier uit de Bio winkel.

 

 

 

Hoe verliep de zoektocht

Waar was ik gebleven, oh ja achter de computer, me verliezend in alle sites die wasbare luiers aanbieden. Ik was de 150 miljoenste bezoeker op Marktplaats en de 160 miljoenste en alle bezoeken die er tussen lagen kwamen ook op mijn conto.  

Ik werd via een verkoper op Markplaats getipt dat er een besloten “wasbare luiergroep” op Facebook zat, hoera! Een site vol ervaringsdeskundigen en wat was er gemakkelijker dan hier de vraag te droppen wat nu echt een goede luier was. Ik had natuurlijk kunnen weten dat ik 30 verschillende antwoorden zou krijgen en mij werd ook fijntjes duidelijk gemaakt dat de tas vrolijke, op marktplaats aangeschafte gekleurde luiers, met enig dedain “chineesjes” werden genoemd. Goedkoop en slechte kwaliteit, maar dat had ik zelf ook al ondervonden.

Ondertussen had ik nog steeds niet een goed en lekkagevrij systeem. Veel te vaak stond er een pak wegwerpluiers in de winkelwagen.

Tijd om een efficiëntieslag te maken. Ik stelde mijzelf de vraag: waar moet een luier aan voldoen?

  • Ze moeten gemakkelijk zijn in gebruik, geen geknutsel met luiers.
  • Ze moeten veel vocht opnemen. Wat vaker verschonen is niet erg, maar niet elke twee uur.
  • Mijn man moet ze ook willen gebruiken.

En: Ik mocht nog maar op drie sites kijken,

  • Bumaround*
  • Liever Hip*
  • Kaatje Katoen*

En oké stiekem op Marktplaats en de Facebook site (en via de Facebooksite kwam ik ook wel eens bij andere sites, maar die tellen niet)

Gebruikers raadden aan om huurpakketten te gebruiken, hier zitten verschillende luiers in om te proberen, want de ene luier past beter om billen en benen van je kindje dan de andere. Sommige leveranciers hebben ook consulentes die je van advies kunnen voorzien. Maar dit heb ik niet gedaan, ik ben een paar luiers gaan bestellen, van drie verschillende soorten 1 stuks of een probeerpakketje van 2 luiers.

 

 

 

Grip op de zaak

Zo kreeg ik langzaamaan grip op de zaak. Ook met behulp van de Facebook site waar enthousiaste wasbare luier gebruikers je willen helpen door al je vragen te beantwoorden, over de beste wasmethode, tot hoeveel luiers die je nodig hebt en wat voor voordelen het ene materiaal heeft t.o.v. het andere, enzovoorts. Op deze manier kwam ik ook op de Facebookpagina luiermarkt, hier kun je luiers kopen of, mocht de luier toch niet bevallen, verkopen (tweedehands nog meer milieuwinst).

Ik kreeg er plezier in en wat geeft het een goed gevoel als ik op eind van de dag geen luier in de container hoef te gooien!

 

Hieronder geeft Roelie nog antwoord op een aantal prangende vragen die je ongetwijfeld hebt als je ook zoekende bent in 'wasbare luierland'.

 

Maarreh….wasbare luiers, is dat niet ontzettend ingewikkeld?

Zie blog, wel om eerst uit te vinden hoe en wat, maar de luier an sich niet. Er zijn zoveel varianten, je kunt ze krijgen van overbroekjes waar je zelf de luiers in moet vouwen tot wegwerp gelijkende varianten.

En is het niet vies?

Natuurlijk is het vies, maar niet viezer dan een wegwerpluier. Bovendien heeft ze bij een wasbare luier nog nooit poep tot haar oren gehad.

Echt niet?

Bijna niet dan…

Ja en hoe moet het dan met die poepluiers?

Op het moment dat ze wat vastere ontlasting krijgen, doe je een inlegvel in de luier die dit opvangt. Deze kun je zo weg gooien. En borstvoedingspoep spoel je er zo uit. Overigens bij een plasluier kun je de inlegvellen in de wasmachine doen en nog een keer gebruiken.

Kijk dat wassen kost ook energie.

Klopt, kijk het ideaal scenario is dat baby’s vanaf de geboorte zelf naar het toilet gaan, maar dat doen de meeste niet (tenminste niet die drie van mij). Maar het produceren van wegwerp kost veel energie en er wordt bij de productie veel water gebruikt. Kijk maar eens op de site van milieucentraal die hebben uitgerekend dat wasbaar beter is voor het milieu.

En die katoenen luiers die moeten toch ook geproduceerd worden? Kost dat dan geen energie?

Ja die moeten geproduceerd worden en ook dat kost energie. Je hebt luiers die gemaakt worden van eco vriendelijk materiaal, dat scheelt al in de milieubelasting. Een luier gebruik je drie jaar en daarna kun je hem nog voor je volgende kindje gebruiken of doorverkopen/ doorgeven. Dan wordt de luier dus nog langer gebruikt.

Maar uuhh… een zo’n luier kost al gauw zo’n 25 euro.

Zie ook hierboven, je kunt de kosten aanzienlijk drukken wanneer je ze tweedehands koopt. Bovendien is niet elke luier 25 euro. Je hebt verschillende varianten, luiers met een hydrofiel doek is goedkoper dan wanneer je de luiers hebt die lijken op de wegwerpluiers. Kijk maar eens op deze site zij doen suggesties van verschillende paketten, in prijs varierend van 60 euro tot meer dan 300 euro.

http://www.theclothdiaperfiles.nl/luieren-met-een-kleiner-budget/

En dan die was….

Tja, zie begin van de blog, die paar luiers kunnen er ook nog wel bij. Ik spoel ze eerst apart voor en daarna gooi ik de handdoeken erbij. Zo heb ik weer een mooie wastrommel vol.

Hoe zit het met de billendoekjes

Ook daar hebt je stoffen varianten voor. Ik gebruik gewoon hydrofiele washandjes.

Maar het is toch vies om de luiers na enkele dagen in de wasmachine te gooien, dat stinkt.

Ja fris is anders, maar als je ze meteen in een waszak doet, kun je ze zo in de wasmachine gooien zonder ze aan te raken.

 

*De genoemde sites BumaroundLiever Hip en Kaatje Katoen hebben me niet gesponsord.